Mityba chemoterapijos metu

Pasirinkite temą

Vėžio diagnozė daugumai pacientų skamba kaip nuosprendis. Problema yra ne tik pati liga, bet ir galima būtinybė ilgą laiką praleisti ligoninėje. 

Vėžio gydymas dažniausiai asocijuojasi su skausmu ir plaukų slinkimu. Manoma, kad tai yra pagrindinis šalutinis chemoterapijos poveikis. Realiai jų yra daugiau: pykinimas, vėmimas, apetito nebuvimas, ankstyvas sotumo jausmas, skonio ir kvapo pokyčiai, mieguistumas, kraujagyslių kalkėjimas ir t.t. Taip pat buvimas ligoninėje yra sudėtingas – vargu ar kam patinka gulėti medicinos įstaigoje. Atsižvelgdami į konkretaus paciento onkologinės ligos pobūdį, amžių bei sveikatos būklę, gydytojai chemoterapeutai parenka patį tinkamiausią gydymo planą – vaistų derinį, jų dozę, vieno gydymo ciklo trukmę bei ciklų skaičių.  


Chemoterapija ir mityba


Kova su vėžiu niekada nėra lengva. Netinkama mityba ją gali dar labiau apsunkinti. Gydytojai skambina pavojaus varpais – mitybos nepakankamumas nustatomas net iki 80 % vėžiu sergančių pacientų. Priežasčių yra įvairių: netinkamas maistas, rijimo sutrikimai, apetito praradimas, pykinimas, baltymų ir riebalų apykaitos sutrikimai, taip pat ir ilgas gulėjimas ligoninėje. Dažnai pats vėžys trukdo tinkamai maitintis, ypač jei jis yra virškinamajame trakte. Tuo tarpu, kad organizmas atlaikytų chemoterapiją ir galėtų veiksmingai kovoti su vėžiu, tinkama mityba yra būtina. Onkologine liga sergantiems pacientams nepakankama mityba yra labai pavojinga, atkreipiant dėmesį į tai, kad vien dėl ligos energijos poreikis padidėja maždaug 25 %. Pagrindinis onkologinių ligonių mitybos tikslas yra išlaikyti esamą svorį ir aprūpinti organizmą reikiamomis maistinėmis medžiagomis (baltymais, omega-3 riebalų rūgštimis, skaidulinėmis medžiagomis). Žinant sunkumus įsisavinant maistą, su kuriais susiduria chemoterapija gydomi asmenys, būtina laikytis kelių mitybos taisyklių:

  • aktyvuoju gydymo laikotarpiu vengti moksliniais tyrimais nepagrįstų dietų ar kitokių maisto ribojimų, neatsisakyti vitaminų, mineralų;
  • remiantis tarptautinėmis rekomendacijomis, užtikrinti per dieną 25-30 kcal/kg gaunamos energijos ir iki 1,5g/kg baltymų;
  • ligoniui pasiūlyti jau paruoštą, vizualiai patrauklų maistą;
  • vartojamas maistas turi būti lengvai virškinamas;
  • apriboti produktų vartojimą, kurie sukelia pilvo pūtimą (šviežius vaisius ir daržoves);
  • atsiradus skonio sutrikimams, į patiekalus galima įdėti įvairiausių prieskoninių žolelių ar citrinos (nebent yra aiškių kontraindikacijų);
  • atsisakyti tradiciškai keptuvėje ar orkaitėje keptų patiekalų. Geriau virti vandenyje, garuose arba troškinti;
  • esant pykinimui ar vėmimui – geriau toleruojamas vėsus ar šaltas maistas;
  • atsirinkti skonį, kuris labiau tinka pacientui – rūgštus, saldus ir pan., vengti intensyvių kvapų;
  • esant lėtiniam viduriavimui, sumažinti kiekį produktų, kuriuose yra daug skaidulinių medžiagų, į racioną įtraukti ryžius, morkas ir prinokusius bananus;
  • esant rijimo sutrikimams - patiekalai turi būti lengvai nuryjami, gerai sumalti, susmulkinti ar sutrinti;
  • dėl didelio kalorijų poreikio reikia padidinti valgymų dažnį, 5-6 valgymai per dieną. Pirmas valgymas rekomenduojamas dar neatsikėlus iš lovos;
  • valgiaraštis turi būti įvairus, nepriklausomai nuo maisto sudėties, konsistencijos ir paruošimo būdo;
  • maistas turi aprūpinti organizmą reikiamu kiekiu baltymų, riebalų, angliavandenių (įskaitant ląstelieną), energijos, vitaminų, mineralų, mikroelementų ir vandens;
  • apetito pagerinimui, svorio netekimo sustabdymui ir geresnei savijautai daug naudos suteikia omega-3 riebalų rūgštys (EPR* ir DHR**) vartojimas.
  • mitybai labai svarbi burnos higiena ir skausmo mažinimas;
  • nesuvalgant viso reikalingo kalorijų ir baltymų kiekio turi būti naudojami medicininės paskirties gėrimai


Be to, iš raciono reikia visiškai išbraukti:

  • alkoholį,
  • greipfrutų sultis,
  • gazuotus gėrimus,
  • kavą,
  • greito maisto patiekalus,
  • aštrius prieskonius,
  • žalią mėsą, kiaušinius, žuvį, (pavyzdžiui, tartarą ir sušius).


Sergant vėžiu, net ir geriausios sudėties maisto racionas gali nepatenkinti dienos maistinių medžiagų ir energijos poreikio. Tokiu atveju reiktų naudoti medicininės paskirties gėrimus, tokius kaip Supportan, rekomenduojamus onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams. Paprastai jie būna skysti ir lengvai įsisavinami. Jie aprūpina organizmą būtiniausiomis maisto medžiagomis.


Geriamoji medicininė mityba padeda išlaikyti kūno svorį ir palengvinti reikalingų maisto medžiagų ir energijos gavimą. Medicininės paskirties gėrimas Supportan yra pritaikytas vėžiu sergančių pacientų medžiagų apykaitos pokyčiams. Šio gėrimo sudėtis atitinka padidėjusį maistinių medžiagų, baltymų ir omega-3 riebalų rūgščių poreikį bei apsaugo nuo kūno svorio sumažėjimo.

*EPR - eikozapentaeno rūgštis
*DHR - dokozaheksaeno rūgštis
 

Visa tinklalapyje esanti informacija skelbiama informaciniais tikslais. Sprendimus dėl klinikinės mitybos taikymo ir vykdymo priima gydantis gydytojas.

Turite klausimų ar reikalinga konsultacija? Parašykite mums!