Angliavandeniai maiste yra būtini reikiamam energijos kiekiui užtikrinti

Pasirinkite temą

Įvairios dietos dažnai rekomenduoja stipriai sumažinti suvartojamų angliavandenių kiekį. Sveikos mitybos specialistai abejoja tokių dietų nauda ir primena, kad angliavandeniai yra pagrindinis mūsų energijos šaltinis, būtinas tinkamam organizmo funkcionavimui. Ką reikėtų žinoti apie angliavandenius?

Kas yra angliavandeniai?
 

Angliavandeniai yra organinės cheminės medžiagos, susidedančios iš anglies, vandenilio ir deguonies atomų. Angliavandeniai lengvai tirpsta vandenyje ir tai yra vienintelis energijos šaltinis smegenims ir visai centrinei nervų sistemai. Angliavandeniai klasifikuojami pagal jų cheminę sudėtį:
 

  • paprastieji cukrūs, t.y. monosacharidai ir disacharidai,
  • oligosacharidai,
  • polisacharidai.

Paprastieji cukrūs ar paprasčiausios sudėties angliavandeniai (monosacharidai ir disacharidai)
 

Paprastuosius angliavandenius sudaro atskiros dalelės, kurios organizme nesuskyla į dalis, o yra visiškai absorbuojamos. Dėl to paprastieji cukrūs greitai padidina energijos lygį. Tačiau efektas nėra ilgalaikis - per trumpą laiką suvartojus paprastų cukrų jaučiame energijos sumažėjimą. Šio tipo angliavendenių vartojimas sukelia gliukozės kiekio kraujyje svyravimus, kurie apkrauna kasą. Monosacharidams priskiriama gliukozė, fruktozė ir galaktozė. Gliukozės, dar kitaip vadinamos vynuogių ir cukranendrių cukrumi, daugiausiai yra vaisių sultyse, augaliniuose produktuose, burokėliuose ir meduje. Fruktozė yra vaisių cukrus ir jos gausu vaisiuose bei vaisių sultyse. Galaktozė yra žinduolių piene randamas cukrus, žinomas kaip laktozė.
 

Monosacharidų šaltiniai 
 

Maisto racione rekomenduojama apriboti paprastųjų cukrų (angliavandenių) suvartojamą kiekį. Deja, tai nėra taip paprasta - tokie cukrūs yra daugelio maisto produktų sudedamoji dalis. Paprastus angliavandenius galima rasti vaisiuose (tai vienintelis paprasto cukraus šaltinis, kuris yra nekenksmingas sveikatai), saldumynuose, sūriuose užkandžiuose, baltajame cukruje, uogienėse, išgrynintuose grūdiniuose produktuose, pusryčių dribsniuose, stipriai perdirbtuose produktuose ir saldžiuose gėrimuose.
 

Sudėtiniai angliavandeniai (polisacharidai)
 

Sudėtiniai angliavandeniai yra daugiamolekuliniai junginiai, sudaryti iš monosacharidų, sujungtų į grandines. Jų virškinimo procesas yra kitoks nei paprastųjų angliavandenių. Molekulės yra suskaidomos į mažesnes daleles ir palaipsniui patenka į kraują. 

Sudėtinių angliavandenių energija išsiskiria palaipsniui. Todėl nėra staigaus gliukozės lygio svyravimo, kaip tai yra paprastųjų cukrų atveju.
 

Sudėtinių angliavandenių maistiniai šaltiniai
 

Sudėtiniai angliavandeniai yra puikus energijos šaltinis, kurio neturėtų trūkti mūsų maisto racione. Visų pirma, jų galima rasti neskaldytuose grūduose, ruginėje duonoje, avižiniuose dribsniuose, sėlenose, kruopose, pilno grūdo makaronuose, natūraliuose ryžiuose ir daržovėse, pavyzdžiui, žirniuose, pupelėse, pupose, sojoje ir lęšiuose.
 

Angliavandeniai mityboje
 

Angliavandeniai mityboje yra labai svarbūs, tačiau svarbu juos valgyti teisingomis proporcijomis. Sveikos mitybos specialistai tvirtina, kad paprastų cukrų kasdieniame valgiaraštyje turėtų būti tik 10 procentų, iš visų per dieną suvartojamų angliavandenių. Tai reiškia apie 50 g cukraus. Tačiau geresnis pasirinkimas būtų suvalgyti vaisių ir suteikti organizmui paprastų cukrų, tuo pačiu aprūpinti organizmą sveikatai būtinais vitaminais. Sudėtiniai angliavandeniai maiste turėtų sudaryti apie 50 procentų organizmui tiekiamų dienos kalorijų.
 

Angliavandeniai ir sveikata


Tai, kiek ir kokius angliavandenius suvartojame, daro įtaką mūsų sveikatai. Jei jų vartosime per mažai, gliukozė bet kokiu atveju pasigamins iš baltymų, kurie turėtų būti naudojami audinių baltymams atnaujinti, o ne organizmo energijos poreikių patenkinimui. Angliavandenių perteklius, besikaupiantis riebalų pavidalu, taip pat pavojingas mūsų sveikatai, dėl kurio atsiranda antsvoris, nutukimas ir II tipo diabetas.
 

Angliavandeniai maiste


Paprastuosius cukrus atsargiai turėtų vartoti tie asmenys, kurie rūpinasi savo figūra ir nori numesti nereikalingus kilogramus. Monosacharidų virškinimas sukelia didelius cukraus kiekio kraujyje svyravimus, po kurių daugelis žmonių pajunta alkį. Dėl to jie užkandžiauja tarp valgymų ir, užuot lieknėję, tunka. Norint išvengti tokių pasekmių, reikia rinktis kompleksinius angliavandenius, kurie nesukelia staigaus gliukozės lygio kraujyje svyravimo.

Padalijimas į „geruosius“ ir „bloguosius“ angliavandenius šiek tiek klaidingai rodo, kad pastarųjų mūsų maisto racione neturėtų būti visai. Tačiau iš tikrųjų taip nėra ir mūsų organizmui reikalingi tiek paprastieji, tiek sudėtiniai cukrūs. Svarbiausia išlaikyti tinkamas proporcijas ir juos vartoti pagal mitybos specialistų rekomendacijas. Rekomendacijos nekelia jokių abejonių ir jose tiksliai nurodoma, kokia angliavandenių dalis turėtų sudaryti dienos energijos poreikį.

 

Visa tinklalapyje esanti informacija skelbiama informaciniais tikslais. Sprendimus dėl klinikinės mitybos taikymo ir vykdymo priima gydantis gydytojas.

Turite klausimų ar reikalinga konsultacija? Parašykite mums!